Ζημιές για τα σούπερ μάρκετ.

Έρχεται και το Βατερλώ των σούπερ μάρκετ 

Για πρώτη φορά καταγράφηκαν ζημιές

Έρχεται και το Βατερλώ των σούπερ μάρκετ - Για πρώτη φορά καταγράφηκαν ζημιές  Αιτία η οικονομική ύφεση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το μειωμένο εισόδημα, οι αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες

Λέτε τώρα να πέσουν οι τιμές;

Ζημιές καταγράφηκαν το 2011, για πρώτη χρονιά, στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκδοσης «Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2012». Η εξέλιξη του κύκλου εργασιών των 68 αλυσίδων, που αποτελούν το δείγμα της έκδοσης «Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2012» (και αντιπροσωπεύουν το σύνολο σχεδόν των αλυσίδων επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ που δημοσιεύουν ισολογισμό) ήταν από τις ενθαρρυντικές εξελίξεις το 2011 και οδήγησε σε συνολική αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 0,98%, φτάνοντας τα 9,89 δισ. ευρώ.
Αν σε αυτό το ποσό αθροισθεί και ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, που δεν δημοσιεύουν οικονομικές καταστάσεις (όπως η Lidl), τότε προκύπτει ένα σύνολο κύκλου εργασιών της αγοράς των σούπερ μάρκετ περίπου στα 11,5 – 12 δισ. ευρώ.

Η μικρή έστω αύξηση, όμως, του 2011, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές δεν οφείλεται σε ανάπτυξη των πωλήσεων λόγω της ζήτησης (καθώς η καταναλωτική ζήτηση βαίνει μειούμενη με ρυθμούς της τάξης του 10%) αλλά σε ανάπτυξη των δικτύων και βελτίωση του μεριδίου του κλάδου των σούπερ μάρκετ πρώτον σε σχέση με τις επιχειρήσεις που αποχώρησαν από την αγορά (Ατλάντικ, Aldi κλπ) και, δεύτερον, σε σχέση με τα μικρά και παραδοσιακά σημεία πώλησης, τα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν το ίδιο ικανοποιητικά στις ανάγκες του καταναλωτή για χαμηλότερες τιμές.

Συνολικά, χωρίς να μπορούν να εξαχθούν απόλυτα συμπεράσματα, εκτιμάται, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι οι πωλήσεις του κλάδου του λιανεμπορίου τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών που αναφέρονται παραπάνω, παρουσίασαν κάμψη περίπου 8% σε σχέση με το 2010.

περισσότερα: thebest.gr

Σχολιάστε